Sunteți expus riscului de eroziune dentară în urma acțiunii substanțelor acide?
În prezent, riscul de apariție a eroziunii acide este mai mare ca oricând. Substanțele acide prezente în alimentele consumate zilnic – cum ar fi fructele, sucul de portocale, vinul și băuturile răcoritoare carbogazoase- pot determina eroziunea dentară. 
Eroziunea dentară apare atunci când substanțele acide din componența alimentelor și a băuturilor determină reducerea durității smalțului și cauzează uzura treptată a acestuia. Din păcate, eroziunea acidă este ireversibilă. Odată afectat smalțul dinților, refacerea lui nu este posibilă.
Eroziunea dentară în urma acțiunii substanțelor acide poate determina:
- Modificări ale formei dintelui
- Aspect îngălbenit al dinților
- Aspect translucid al marginii dinților
- Aspect lipsit de strălucire – pe măsură ce smalţul este îndepărtat, dinţii îşi pot pierde strălucirea şi vor căpăta un aspect mat;
Din fericire, există o serie de măsuri practice pe care le puteți aplica, fără a renunța la alimentația sănătoasă.
Iată câteva măsuri simple pentru a vă proteja împotriva efectelor eroziunii acide:
- Determinați de câte ori dinții dumnevoastră sunt expuși la alimente sau băuturi acide. Dacă numărul depășește 4 expuneri pe zi, crește riscul de eroziune dentară.
- Evitați să țineți în cavitatea orală alimentele care conțin substanțe acide, sau să consumați băuturile cu înghițituri mici într-un interval lung de timp.
- Periati-vă dinții cu blândețe, însă minuțios, cu o periuță dentară cu peri moi sau de duritate medie.
- Nu vă periați dinții imediat după consumul unor alimente sau băuturi foarte acide, deoarece acesta este intervalul în care sensibilitatea smalțului la uzură este maximă.
- Folosiți o pastă de dinți cu fluor, cu un grad redus de abraziune.
- Folosiți un pai atunci când consumați băuturi carbogazoase.
Zâmbește și ai grijă de sănătatea dinților tăi! 🙂