5 lucruri pe care nu le știai despre dinții tăi
aprilie 15, 2016Ce periuță de dinți folosim?
iunie 7, 2016Sunteți expus riscului de eroziune dentară în urma acțiunii substanțelor acide?
În prezent, riscul de apariție a eroziunii acide este mai mare ca oricând. Substanțele acide prezente în alimentele consumate zilnic – cum ar fi fructele, sucul de portocale, vinul și băuturile răcoritoare carbogazoase- pot determina eroziunea dentară.
Eroziunea dentară apare atunci când substanțele acide din componența alimentelor și a băuturilor determină reducerea durității smalțului și cauzează uzura treptată a acestuia. Din păcate, eroziunea acidă este ireversibilă. Odată afectat smalțul dinților, refacerea lui nu este posibilă.
Eroziunea dentară în urma acțiunii substanțelor acide poate determina:
- Modificări ale formei dintelui
- Aspect îngălbenit al dinților
- Aspect translucid al marginii dinților
- Aspect lipsit de strălucire – pe măsură ce smalţul este îndepărtat, dinţii îşi pot pierde strălucirea şi vor căpăta un aspect mat;
Din fericire, există o serie de măsuri practice pe care le puteți aplica, fără a renunța la alimentația sănătoasă.
Iată câteva măsuri simple pentru a vă proteja împotriva efectelor eroziunii acide:
- Determinați de câte ori dinții dumnevoastră sunt expuși la alimente sau băuturi acide. Dacă numărul depășește 4 expuneri pe zi, crește riscul de eroziune dentară.
- Evitați să țineți în cavitatea orală alimentele care conțin substanțe acide, sau să consumați băuturile cu înghițituri mici într-un interval lung de timp.
- Periati-vă dinții cu blândețe, însă minuțios, cu o periuță dentară cu peri moi sau de duritate medie.
- Nu vă periați dinții imediat după consumul unor alimente sau băuturi foarte acide, deoarece acesta este intervalul în care sensibilitatea smalțului la uzură este maximă.
- Folosiți o pastă de dinți cu fluor, cu un grad redus de abraziune.
- Folosiți un pai atunci când consumați băuturi carbogazoase.
Zâmbește și ai grijă de sănătatea dinților tăi! 🙂