Sarcina și tratamentul stomatologic

Dr. Claudiu Roman la „Draga mea prietenă” – cum tratăm măseaua de minte?
octombrie 30, 2015
Odontofobia, sau frica de dentist
aprilie 5, 2016
Arata toate

Sarcina și tratamentul stomatologic

Sănătatea orală este extrem de importantă pentru viitoarele mamici, dar și pentru bebelusul lor.

Din fericire, au trecut vremurile în care se spunea că o femeie pierde un dinte pentru fiecare sarcină. În prezent, consultul stomatologic în timpul sarcinii este nu numai sigur, ci şi recomandat. Creşterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii determină gingiile să se umfle, să sângereze, să reţină resturi alimentare, astfel cauzând inflamații și posibile probleme.

Problemele stomatologice cele mai frecvente la gravide sunt:

  • Gingivita de sarcină
  • Granulomul de sarcină (epulis gravidarum)sarcina
  • Cariile și eroziunile dentare

Gingivita de sarcină

Este cea mai frecventă afecțiune orală ce survine în timpul sarcinii, fiind cauzată în special de modificările hormonale și circulatorii, ca urmare a nivelului crescut de estrogen.  Afecțiunea apare cel mai des între luna a doua și a opta de sarcină și  este caracterizată de o predispoziție accentuală de sângerare a gingiilor.

Cel mai bun tratament este prevenția prin tratamente profilactice (detartraje și periaje profesionale) pentru a evita apariția afectiunii sau exacerbarea unei gingivite deja existente.

Desi nu pare o afecțiune severă, sunt studii care asociază gingivita de un curs nefavorabil al sarcinii cu posiblitatea nașterii înainte de termen sau cu riscul ca fătul să aibă greutate scăzută la naștere.

 

Granulomul de sarcină

Este o formațiune tumorală unică, de culoare violet-albăstruie, cu diametrul de aproximativ 2 cm, localizată cel mai des în zona maxilară frontală, la nivelul papilelor interdentare. Se manifestă printr-o tendință crescută la sângerare. Afecțiunea apare la aproximativ 5% din femeile însărcinate, de obicei pe fondul unei gingivite deja existente.

Tratamentul constă în detartrajul și periajul zonei afectate sau excizia formațiunii dacă este prea mare și are tendința la sângerare crescută. Poate involua de la sine după naștere.

Cariile și eroziunile dentare

Structura minerală a dinților nu se modifică în sarcină. Cariile și eroziunile dentare apar mai des în sarcină din cauza unor factori favorizanți din această perioadă.

Modificările hormonale determină schimbări în compoziția salivei care favorizează depunerea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare și un atac acid mai puternic decât în mod normal. De asemenea, stările de greață favorizează vărsăturile repetate care, asociate cu episoadele de reflux gastric, cresc mult aciditatea din cavitatea bucală și cauzează demineralizări care duc fie la eroziuni dentare, fie la apariția cariilor.

Sugestii despre cum să îţi rezolvi problemele stomatologice în timpul sarcinii:

  • Specialiştii recomandă femeilor gravide să menţină o dietă alimentară echilibrată, să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, şi să  folosească aţă dentară zilnic.
  • Fă-ţi examene preventive şi detartraje în timpul sarcinii.
  • Informează-ți dentistul că ești însărcinată.
  • Amână lucrările dentare care nu sunt urgente până în al doilea trimestru al sarcinii
  • Procedurile elective ar trebui amânate până după naştere.
  • Menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale, ţinând picioarele  încrucișate atunci când stai pe scaun la dentist.
  • Așează-te pe scaunul stomatologic într-o poziție semișezândă cu o pernă așezată sub șoldul drept (se evită astfel compresia  vaselor sanguine de către făt)
Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic este o clinică dentară localizată în sectorul 4 al capitalei, pe strada Ionescu Gheorghe nr 4. Îți punem la dispoziție o gamă completă de servicii stomatologice la cele mai înalte standarde, constând în diagnosticare, investigații, tratamente și lucrari protetice, implanturi dentare, estetică dentară, estetică facială și alte proceduri stomatologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button