Sănătatea orală în timpul sarcinii

BOALA PARODONTALĂ – “Silent killer” PENTRU 1 DIN 3 PACIENȚI
septembrie 22, 2016
BOALA PARODONTALĂ – “Silent killer” PENTRU 1 DIN 3 PACIENȚI
septembrie 22, 2016
Arata toate

Sănătatea orală în timpul sarcinii

Ştiu, sarcina este una dintre cele mai frumoase şi emoţionante perioade din viaţa unei femei. Un moment în care dragostea pentru bebelușul ce urmează să fie adus pe lume este atât de mare încât aproape că nu poate fi exprimată în cuvinte. Acum este momentul să te preocupi mai mult ca niciodată de starea ta de bine şi de sănătatea ta. Aici includem, bineînteles, şi dantura.

Va avea sarcina un impact asupra sănătăţii tale orale?

În timpul sarcinii vă veţi confrunta cu o serie de modificări hormonale şi acestea ar putea creşte riscul de apariţie a problemelor de sănătate a cavităţii bucale.

Sângerările gingivale, un semn incipient al afecţiunilor gingivale, sunt provocate de acumularea plăcii bacteriene pe suprafaţa dinţilor. Modificările hormonale apărute în timpul sae2b942f50e149f31488af7c2da4d75f6rcinii pot face gingiile mai vulnerabile la placa bacteriană, ducând la inflamaţie şi la sângerare gingivală. Această condiţie este denumită uneori gingivită de sarcină, care apare la 50% şi 70% dintre femeile gravide.

Simptomele gingivitei de sarcină sunt similare celor care survin în cazul afecţiunilor gingivale:

  • Culoarea gingiilor este mai roşie decât în mod obişnuit
  • Gingiile sângerează în urma periajului dentar sau în cazul în care muşcă din anumite alimente, cum ar fi merele
  • Inflamarea gingiilor
  • Vulnerabilitatea ţesutului gingival

De obicei, simptomele afecţiunilor gingivale survin în a doua sau a treia lună de sarcină şi pot persista până în luna a opta.

Ce alte lucruri trebuie să am în vedere pentru a avea o bună sănătate orală în timpul sarcinii?

  • Dacă aveţi vărsături matinale este important să nu vă periaţi dinţii timp de cel puţin oră după episodul respectiv. Substanţele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalţ, iar periajul îl va deteriora. Vă puteţi clăti gura cu apă sau cu o apă de gură fără alcool.
  • Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată pe durata sarcinii, dinţii copilul vor începe să se  dezvolte în timpul vieţii intrauterine.
  • Asiguraţi-vă continuitatea vizitelor la dentist şi informaţi+l în ce perioadă a sarcinii sunteţi. Anumite etape de tratament trebuie evitate, cu excepţia situaţiilor de urgenţă stomatologică.

Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea problemelore de sănătate orală?

Deoarece gingivita este provocată de placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor, este important să vă curăţaţi foarte bine dinţii. Puteţi avea în vedere următoarele sugestii:

  • Periaţi dinţii timp de 2 minute, de două ori pe zi, cu o pastă care conţine fluor.
  • Folosiţi aţă dentară sau o periuţă interdentară pentru a curăţa spaţiul dintre dinţi şi de-a lungul marginii gingivale
  • Folosiţi apă de gură cu fluor, pentru a ajuta la protecţia împotriva cariilor dentare
  • Evitaţi apele de gură care conţin alcool
  • Renunţati la fumat, deoarece acesta are efecte asupra sănătăţii gingiilor şi asupra fătului.
Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic este o clinică dentară localizată în sectorul 4 al capitalei, pe strada Ionescu Gheorghe nr 4. Îți punem la dispoziție o gamă completă de servicii stomatologice la cele mai înalte standarde, constând în diagnosticare, investigații, tratamente și lucrari protetice, implanturi dentare, estetică dentară, estetică facială și alte proceduri stomatologice.

Comments are closed.

Call Now Button