BOALA PARODONTALĂ – “Silent killer” PENTRU 1 DIN 3 PACIENȚI

Ce periuță de dinți folosim?
iunie 7, 2016
Sănătatea orală în timpul sarcinii
noiembrie 11, 2016
Arata toate

BOALA PARODONTALĂ – “Silent killer” PENTRU 1 DIN 3 PACIENȚI

 

BOALA PARODONTALĂ – “Silent killer” PENTRU 1 DIN 3 PACIENȚI

Bolile parodontale sunt afecţiuni cronice de natură infecţioasă, cauzate de flora microbiană din cavitatea bucală. Acestea afectează gingia şi ţesuturile de susţinere a dintelui. Afecţiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dinţilor.

Deși afecțiunile parodontale afectează în mod surprinzător 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dinților, această boală este tratată cu superficialitate de către majoritatea pacienților.

CE NU SE ȘTIE DESPRE BOALA PARODONTALĂ

 • Dinți sănătoși nu înseamnă dinți fără carii.
 • Un dinte aparent sănătos poate să ascundă o afectare parodontală depistabilă doar de către medicul stomatolog. În situația în care diagnosticarea bolii parodontale se face într-o fază în care dintele se mai poate salva printr-o intervenție de microchirurgie parodontală, pacientul are șansa  de a-și păstra pe arcadă dinții naturali. Sunt însă foarte multe situații în care pacientul este diagnosticat mult prea târziu, când singura soluție de reabilitare rămâne aceea prin inserarea de implanturi dentare.
 • Boala este evolutivă având un final sigur – pierderea dinților.
 • Cauza este exclusiv microbiană, existând însă și o predispoziție genetică, care se combină cu factori favorizanți precum fumatul, stresul, boli imune, diabet.
 • Pacienții tineri nu sunt feriți de atacul bacterian și implicit de boala parodontală. Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate.

CARE ESTE CAUZA BOLII PARODONTALE?parodontoza-cotroceni-dental

 • Cauza principală o reprezintă bacteriile aflate în șanțul dintre dinte și gingie, precum și un raspuns exagerat al organismului la infecție. Bacteriile produc resorbția osului ce susține dintele, care, la rândul său, “trage” gingia după el, dezgolind rădăcina dintelui și mobilizându-l, ducând în cele din urma la pierderea lui.
 • Prezenta tartrului sau a lucrărilor incorecte pot favoriza apariția bolilor parodontale. De asemenea, unele medicamente (antiepilepticele, medicația pentru cardiaci, anticoncepționalele) pot să influențeze starea gingiei.

SEMNE ȘI SIMPTOME

 • depuneri de tartru, placa bacteriana si resturi alimentare;
 • mirosul neplacut, în special dimineața, dar și în timpul zilei;
 • sângerare la periajul dinților (poate lipsi, mai ales la pacientii fumători);
 • unii dinți  par mai alungiți decât ceilalți;
 • gingia din jurul dinților poate deveni congestionată , de culoare roșu aprins spre violet, lucru care se asociază cu apariția durerii.
 • pacientul observa rădăcinile dinților „dezvelite” de gingie;

CUM SE TRATEAZĂ BOALA PARODONTALĂ?

 • Tratament activ al bolii parodontale este doar de natură chirurgicală, în situația în care pungile parodontale depășesc 4-5 mm.

Infecția aflată în pungile parodontale se elimină prin chiuretaj minuțios, se adiționează biomateriale de ultimă generație pentru a ajuta refacerea masei osoase și pentru a se readuce gingia la nivelul inițial prin tehnici specifice de sutură.

 • Din păcate, boala parodontală nu poate fi vindecată, prin intervenție se realizează stoparea din evoluție a acesteia.

 

Vă așteptăm în clinica Dental Zen Estetic pentru o întâlnire cu medicul specialist parodontolog.

Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic
Dental Zen Estetic este o clinică dentară localizată în sectorul 4 al capitalei, pe strada Ionescu Gheorghe nr 4. Îți punem la dispoziție o gamă completă de servicii stomatologice la cele mai înalte standarde, constând în diagnosticare, investigații, tratamente și lucrari protetice, implanturi dentare, estetică dentară, estetică facială și alte proceduri stomatologice.

Comments are closed.

Call Now Button